Into Outside

Taito – Tahto – Tasa-arvo – Taide

 

7.5. – 19.6.

 

(kansikuva, yksityiskohta)
Insectum Magnum

Mosaiikkiteossarja,2017
Art Notes yhteisötaideryhmä

Art Notes yhteisötaideryhmä pohtii Insectum – magnum yhteisötaideteoksellaan ihmiskunnan evoluution seuraavaa porrasta. ArtNotes taiteilijat:

Bachia Eija, Hahta Daniel, Hirsimäki Miikka, Lehtinen Liisa, Lähde Liisa, Mäki-Lertola Sinikka, Nurminen Tiina Elina, Ruoho Eija, Soini Jouni, Talling Christine, Venho Seija, Väyrynen Seija

William Band
Kirahvi
Akryyli kankaalle
103 x 81 cm

Värit ovat aina olleet minulle tärkeitä. Olen saanut Luojalta lahjaksi kyvyn ymmärtää värien käyttöä. Viime talvena perehdyin Eija Ruohon opastuksella akryyliväreillä maalaamiseen ja innostuin heti koko prosessista. Voin ilmaista itseäni maalaamalla ja olen aina iloinen kun maalaan. Maalatessa koen, että minullakin on tehtävä ja olen osa tätä elämää. Minullakin on merkitystä. Taide on minun elämä.

William Band, syntynyt 1992

Benny Talling
Yllätyksiä
Akryyli pahville
63,5 x 103 cm

Rakastan suurien ja värikkäittenmaalausten tekemistä,valitsen värit huolella, ja käytän erilaisia tekniikoita. Olen osallistunut useisiin näyttelyihin, joita Into Ry on järjestänyt.

 

Benny Talling, s. 1986
Olen osallistunut taidetoimintaan vuodesta 2009 lähtien 

Erityistaidetoiminta – mistä on kyse?

Erityisryhmiin kuuluvat taiteentekijät tarvitsevat tukea, jotta taiteenteko olisi heille mahdollista. Saavutettavuus, esteettömyys ja yhdenvertaisuus ovat avainasemassa – luovan toiminnan ja taiteilijuuden tulisi olla mahdollista kaikille. Erityistä lahjakkuutta ja kiinnostusta tai innokkuutta osoittavien halu tehdä taidetta tulisi ottaa huomioon esimerkiksi työtoimintaa suunniteltaessa.

Kyse on taideopetuksesta, jossa asiantuntijoita ovat ammattitaiteilijat ja taiteenopettajat. Taideopetuksessa käytetään laadukkaita taidemateriaaleja ja työvälineitä. Erityistä tukea tarvitsevien mukana voi taidetoiminnassa (kuten muussakin toiminnassa) olla esimerkiksi henkilökohtaisia avustajia ja puhetulkkeja.

Taiteentekijöiden yksilölliset tarpeet otetaan huomioon. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työskentelyä omassa, rauhallisessa työhuoneessa. Toisaalta työskentely voi tapahtua myös samassa tilassa muiden kanssa tai parityöskentelynä. Tarpeen mukaan kehitetään myös uusia teknisiä ratkaisuja ja työvälineitä esimerkiksi hienomotoristen haasteiden ylittämiseksi. Olennaista on, että jokainen saa tehdä taidetta rauhassa, kokeillen, oman rytminsä mukaisesti.

Taidetoiminnalla voidaan tukea hyvinvointia, ryhmään kuulumisen tunnetta sekä osallisuutta yhteisön toimintaan. Olennaista on myös jokaisen oman kuvakielen ja ilmaisun kehittyminen. Erityistä tukea tarvitsevilla saattaa olla vaikeuksia ilmaista itseään suullisesti, ja oman taiteen tekeminen antaa välineen kehittää itseilmaisua.

Erityistä tukea tarvitsevien taiteeseen voidaan viitata Outsider Art -nimikkeellä.

taidekeskusinto@gmail.com

https://www.taidekeskusinto.com/

Lisätietoja:
Sinikka Mäki-Lertola
Eija Ruoho