Ruohonjuurisarjakuvatyöpaja

5.8. 10:00-16:00

Työpajassa tutustutaan matalalla kynnyksellä sarjakuvan käsikirjoittamiseen, piirtämiseen ja julkaisemiseen. Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta sarjakuvasta, eikä työpajassa tarvitse osata piirtää! Ruohonjuurisarjakuva on Maailman sarjakuvat ry:n kansalaisjärjestöille ja vähemmistöryhmille kehittämä viestintäväline, jolla pyritään yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Sarjakuvan voima piilee kuvan ja sanan liitossa, ja sitä on käytetty ihmisoikeuskampanjoissa, ympäristöaktivismissa ja kehitysyhteistyössä ympäri maailman.

Työpajan ohjaavat Maailman sarjakuvat ry:ssä pitkään toiminut joensuulainen sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen sekä Pennsylvanian yliopistossa sarjakuvataidetta opettava sarjakuvataiteilija, tohtori Julia Aleksejeva.

Hukkanen on toiminut ohjaajana Norpas-festivaalilla esillä olevassa Elävä kieli-yhteisötaidehankkeessa, jossa sarjakuvia piirsivät suomalais-ugrilaiset vähemmistökieliaktivistit Venäjällä, Norjassa, Suomessa ja Virossa. Hän on järjestänyt ruohonjuurisarjakuvatyöpajoja myös turvapaikanhakijoille Suomessa ja Venäjällä sekä vammaisryhmille Tansaniassa. Hukkasen oma sarjakuvataide liikkuu metsien sammalpeitteissä, vanhojen puiden juurilla ja matkoilla maan ääriin. Viime vuoden Norpaksessa nähtiin Hukkasen näyttely Metsänpeitto ja muita tarinoita.

Tohtori Julia Aleksejeva toimii apulaisprofessorina Pennsylvanian yliopistossa, jossa hän opettaa elokuvaa, media-alaa ja sarjakuvaa. Aleksejeva työskentelee myös taiteilijana ja kuvittajana, ja hänen erikoisalaansa ovat informatiiviset sarjakuvat, sarjakuvajournalismi, kulttuurikritiikki sekä sarjakuvamuotoiset muistelmat. Taiteellisessa työssään hän haluaa yhdistää henkilökohtaiset kokemuksensa, ymmärryksen monimutkaisista ja vivahteikkaista historian tapahtumista ja poliittiset teoriat. Aleksejeva on palkitun sarjakuva-albumin Soviet Daughter: A Graphic Revolution tekijä(Microcosm, 2017). Hän on syntynyt Kiovassa, Ukrainassa ja muutti Chicagoon vuonna 1992. Hänen sarjakuviaan voi nähdä Norpas-festivaalilla Rauhan kuvitelmia-näyttelyssä.

Työpaja on ilmainen.

Ilmoittaudu ilmaiseen työpajaan tästä