KUBU 2025 (työnimi) on kansainvälinen nykytaiteen kesänäyttely, johon kuratoidaan tekijöitä ja ryhmiä sekä läheltä että kaukaa. Koko Kulturhus Björkbodan (Kubu) koulukiinteistö, kellarista ullakolle sekä lähialueille varataan näyttelyn käyttöön kesäkuun alusta elokuun loppuun kesällä 2025. Vähintään yksi teoksista on ympäristö- ja yhteisötaideteos, joka osallistaa halukkaita kuntalaisia teoksen tuotantoon. Osa teoksista muuttuu, kasvaa ja kehittyy kesän aikana ja teokset ovat useamman vierailun arvoisia.

KUBU 2025 tapahtumaa koordinoi Kubun laajennettu ydintiimi. Kuratointia tulee ohjaamaan Tuottaja-kuraattori Teresa Dillon Bristolista. Ennakkotuotanto tapahtuu kesällä 2024, jolloin budjetti lukitaan syksyn hakuja varten ja taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä lähestytään. Valinnat julkaistaan syksyn aikana. Viimeiset apurahahaut hankkeeseen jätetään syksyllä ja rahoitus on 85% selvillä vuoden vaihteessa. Teokset ja oheistapahtumat tuotetaan keväällä 2025 ja näyttely avataan kesäkuussa, viikolla 23 osana Kemiönsaari-700 juhlaviikkoa.

Näyttelysuunnitteluun ja Kemiönsaarella tapahtuviin teostuotantoihin käytetään paikallisia ammattilaisia ja yrityksiä. Näitä toimijoita haastetaan myös tuotekehitykseen, jossa hyödynnetään Kubun verkostojen kiertotalous- materiaalitekniikka ja digitalisaatio-osaamista ja tuotteistetaan elämysteollisuudelle konseptiaihioita jatkokäytöön. Näyttelyrakenteet, taideteosten mielikuvitukselliset tarpeet ja nopeasti kehittyvä esitystekniikka pakottaa helposti esiin lukuisia pieniä innovaatioita, joita voidaan hyödyntää jatkossa. Tuotantotiimissä annetaan koulutusta parille paikalliselle kiinnostuneelle kulttuurituottajalle, joita Kemiönsaaren lisääntyvät tuotannot kipeästi tarvitsevat. 

Kubu saavuttaa kriittisen kolmen vuoden iän keväällä 2025. Tyhjästä ponnistetut, sydänverellä tehdyt hankkeet hyytyvät alkuinnostuksen jälkeen yleensä viimeistään kolmantena toiminnan vuotena, tai, uudistuvat ja jatkavat kohti seuraavaa virstanpylvästä. Kubu on lunastanut paikkansa Kemiönsaaren ja lähialueiden kohteena kymmenine näyttelyineen, kursseineen ja tapahtumineen. On aika nostaa Kubu kulttuurimatkailun kartalle kansainvälisellä kesänäyttelyllä. Suomessa on kymmenkunta kesänäyttelykohdetta, jotka keräävät kymmeniätuhansia kävijöitä kausittain. Taidekierros ei toimi ilman useampia kohteita reitin varrelta, tarvitsemme, Söderlångvikeja, Chappeja, Fokuksia, mutta myös Kubuja.